Wat is laag 1 in Blockchain?


Gepubliceerd
3 june 2023
Laatst geupdatet
3 june 2023
Auteur
Redactie

In de wereld van cryptocurrencies worden de termen "eerste laag", "tweede laag" en "derde laag" gebruikt om verschillende niveaus van functionaliteit en complexiteit binnen een blockchain-systeem te beschrijven. Laat me elke laag op een eenvoudige manier uitleggen:

1. Eerste laag (Laag 1): De eerste laag verwijst naar het onderliggende blockchain-protocol zelf, zoals Bitcoin of Ethereum. Het dient als de basis van het hele systeem en biedt de basisfuncties zoals het maken en overdragen van digitale activa (cryptocurrencies). De eerste laag is verantwoordelijk voor het handhaven van het gedecentraliseerde karakter van het netwerk, het beveiligen van transacties door middel van consensusalgoritmen (bijvoorbeeld proof-of-work of proof-of-stake) en het valideren van de integriteit van de blockchain.

2. Tweede laag (laag 2): De oplossingen van de tweede laag zijn bovenop de eerste laag gebouwd om de beperkingen ervan aan te pakken, met name wat betreft schaalbaarheid en transactiesnelheid. Deze oplossingen hebben tot doel de efficintie en prestaties van het blockchain-netwerk te verbeteren. Een populair voorbeeld van een tweedelaagsoplossing is het Lightning Network voor Bitcoin. Het maakt snellere en goedkopere transacties mogelijk door betalingskanalen tussen gebruikers te creren, waardoor ze transacties buiten de keten kunnen uitvoeren zonder de hoofdblokketen te belasten met elke afzonderlijke transactie.

3. Derde laag (laag 3): de derde laag omvat verschillende applicaties, protocollen en services die bovenop de eerste en tweede laag zijn gebouwd. Deze worden vaak "gedecentraliseerde applicaties" of "DApps" genoemd. Oplossingen op de derde laag maken gebruik van de onderliggende blockchain-technologie om innovatieve functionaliteiten en use-cases te creren. Voorbeelden van projecten op de derde laag zijn gedecentraliseerde financieringsplatforms (DeFi), non-fungible token (NFT) marktplaatsen en op blockchain gebaseerde spelplatforms. Deze applicaties maken gebruik van de veiligheid en transparantie van de blockchain terwijl ze extra functies en hulpprogramma's toevoegen.

Om samen te vatten, de eerste laag is het basis blockchain-protocol, de tweede laag bestaat uit schaalbaarheidsoplossingen die er bovenop zijn gebouwd, en de derde laag omvat het diverse scala aan toepassingen en diensten die gebruikmaken van de onderliggende blockchain-technologie. Elke laag bouwt voort op de vorige om de mogelijkheden te verbeteren en de mogelijkheden van het crypto-ecosysteem uit te breiden.

Terug naar overzicht