Hoe veilig is je geld bij een crypto exchange?

Als je salaris op je bankrekening wordt gestort, dan gaan de meesten mensen ervan uit dat hun geld daar veilig is. Dat klopt ook voor het grootste gedeelte. De Nederlandse banken staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Daarnaast valt het geld van de meeste Nederlandse banken onder het Nederlandse Depositogarantie. Je geld is dan tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder gegarandeerd. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) dat jij je geld terugkrijgt. Maar hoe werkt dat bij een crypto exchange?

Regelgeving

Geld op crypto exchanges valt niet onder het Nederlandse Depositogarantie. Dat betekent dat je geld niet gegarandeerd is. Nederlandse aanbieders van cryptodiensten moeten wel een inschrijving in het openbaar register van DNB aanvragen. Daarvoor moeten ze kunnen aantonen dat ze voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. DNB houdt bij geregistreerde aanbieders van cryptodiensten alleen toezicht op deze twee wetten. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële bedrijfsrisico’s en er geen sprake is van specifieke financiële bescherming.

Hot en Cold Storage

Crypto exchanges doen er echter wel alles aan om je crypto’s veilig te bewaren. Zij doen dat met hot en cold storage. Bij crypto’s moet je kiezen tussen het bewaren van je cryptocurrency in een hot portemonnee, een koude portemonnee of een combinatie van beide. Een hot wallet is verbonden met internet en kan kwetsbaar zijn voor online aanvallen maar het is sneller en maakt het gemakkelijker om crypto te verhandelen of uit te geven. Een cold wallet is meestal niet verbonden met internet, dus hoewel het misschien veiliger is, is het minder handig. Exchanges combineren over het algemeen hot en cold storage voor het beste gebruiksgemak. Moderne crypto exchanges hebben state-of-the-art beveiliging en de veiligheid wordt steeds beter. Bij een eventuele hack zijn je crypto’s over het algemeen niet gegarandeerd.

In januari 2019 werd Gemini de eerste exchange ter wereld die een SOC 2 Type 1-onderzoek voltooide, en volgden dat op met een SOC 2 Type 2-onderzoek in januari 2020. SOC is een van de hoogste veiligheidsstandaarden. Meer weten over crypto exchanges in Nederland? Vergelijk hier verschillende crypto exchanges.

Terug naar overzicht