Cryptomarkt krijgt voor het eerst te maken met wetten EU

De Europese Unie heeft eind donderdag een voorlopig akkoord bereikt over haar historische Markets in Cryptoassets (MiCA)-richtlijn. Deze regelgeving zal de crypto sector reguleren met gemeenschappelijke regels in alle 27 lidstaten, wat de eerste keer wereldwijd is dat wetgevers hebben geprobeerd de sector op zo'n schaal te controleren.

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie hebben nieuwe bepalingen goedgekeurd over het toezicht op aanbieders van crypto-asset services (CASP’s), consumentenbescherming en milieu waarborgen voor crypto-assets, waaronder cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ether. De Europese Autoriteit voor effecten en markten, of ESMA, zal verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de sector, terwijl een nieuw wettelijk kader zal trachten openbare aanbiedingen van crypto activa te reguleren om de marktintegriteit te beschermen.

NFT’s zijn vrijgesteld van de nieuwe regels. Volgens mensen die bekend waren met de gesprekken waren NFT’s een prominent punt van onenigheid tussen de lidstaten in discussies voor de laatste ronde van donderdag.

Stefan Berger, de vertegenwoordiger van het Europees Parlement op MiCA, zei in een verklaring dat de goedgekeurde richtlijn een overeenkomst bevatte dat crypto-aanbieders het energieverbruik en de milieu-impact van de activa die ze op de lijst willen zetten, openbaar moeten maken, op basis van de technische regelgevende normen van het blok. Ernest Urtasun, vertegenwoordiger op MiCA en een parlementslid voor de Groenen, zei dat de definitieve versie van de richtlijn medewetgevers verplichtte om bij een toekomstige beoordeling rekening te houden met de milieu-impact van crypto’s.

Terug naar overzicht