FAQ's

Crypto’s zijn een soort digitale munteenheid, die vaak gebruikt wordt als alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten. ’s Werelds bekendste cryptovaluta is de bitcoin. De Nederlandsche Bank omschrijft ze als volgt: Crypto’s zijn digitale tegoeden die beheerd worden met cryptografische algoritmes. Een crypto heeft dus geen fysieke vorm zoals een euromunt, maar is eigenlijk een versleutelde code zoals een wachtwoord. Er zijn verschillende soorten crypto’s. Bitcoin is waarschijnlijk de bekendste crypto, maar er zijn nog honderden andere ontstaan. Bijvoorbeeld ether, litecoin en ripple. Er zijn ook stablecoins. Dat zijn crypto’s waarvan de waarde is gekoppeld aan een andere waarde van bijvoorbeeld een normale valuta of goud. Tether en de door Facebook gelanceerde crypto libra zijn daar voorbeelden van. Het doel van stablecoins is crypto’s geschikt maken als alledaags betaalmiddel.

DNB houdt bij geregistreerde aanbieders van cryptodiensten toezicht op de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Sanctiewet 1977. De geregistreerde ondernemingen staan niet onder toezicht van DNB of onder gedragstoezicht van de AFM. Dit betekent dat er geen toezicht wordt gehouden op financiële bedrijfsrisico‚s en er geen sprake is van specifieke financiële consumentenbescherming.

Blockchain is een technologie die transactiegegevens veilig kan opslaan op een peer-to-peer-netwerk in plaats van ze op één locatie op te slaan. Onafhankelijke servers over de hele wereld, nodes genoemd, vormen het netwerk dat de blockchain beheert.

Fiduciair geld is een valuta zonder intrinsieke waarde die door overheidsregulering als geld is vastgesteld. Fiduciair geld heeft alleen waarde omdat een overheid zijn waarde handhaaft en omdat partijen die ruilen het eens zijn over de waarde ervan. Het staat in contrast met goederengeld (waar de waarde van geld afkomstig is van de materialen waaruit het bestaat, bijvoorbeeld echte gouden munten) en representatief geld (waarin geld een claim vertegenwoordigt op een fysiek goed, bijvoorbeeld een goudstandaard).

Stablecoins zijn digitale tokens die doorgaans transacties uitvoeren op een gedistribueerd grootboek en die afhankelijk zijn van cryptografische validatietechnieken om transacties uit te voeren, met als doel een stabiele waarde te bereiken ten opzichte van fiat-valuta. (Uit de G7-werkgroep Stablecoins, Investigating the impact of global stablecoins, oktober 2019)

Een crypto exchange of crypto wisseldienst is een bedrijf dat crypto’s omwisselt naar fiat-geld (echt geld) en andersom.

Crypto exchanges berekenen op verschillende manieren kosten. De primaire bron zijn de handelskosten. Daarnaast brengen sommige exchanges kosten in rekening voor storten en opnemen. Daarnaast kunnen er rentekosten of liquidatiekosten in rekening gebracht worden. Deze kosten zie je bij meer geavanceerde transacties (derivaten, hefboom constructies).

Met een wallet worden de privé sleutels (die het eigendom van de cryptocurrency vertegenwoordigen) rechtstreeks op je apparaat opgeslagen en niet binnen een gecentraliseerde exchange zoals bijvoorbeeld Bitvavo. Je kunt een exchange beschouwen als een intermediair die jouw crypto's voor jou opslaat en een wallet als een traditionele geldportemonnee die je directe controle geeft over je eigen crypto's.