Wat is een stablecoin?


Gepubliceerd
19 august 2023
Laatst geupdatet
19 august 2023
Auteur
Redactie

Een stablecoin is een specifiek type cryptocurrency dat is ontworpen om prijsstabiliteit te behouden in vergelijking met andere cryptocurrencies zoals Bitcoin, die bekend staan om hun volatiliteit. De waarde van de meeste cryptocurrencies kan sterk schommelen, wat ze minder geschikt maakt voor dagelijkse transacties en als opslag van waarde. Stablecoins zijn bedoeld om dit probleem aan te pakken door hun waarde te koppelen aan een andere stabiele activa, zoals een fiatvaluta (zoals de Amerikaanse dollar) of grondstoffen zoals goud.

Er zijn verschillende mechanismen om de stabiliteit van een stablecoin te behouden:

  1. Fiat-gekoppelde stablecoins: Deze stablecoins worden gekoppeld aan een vaste hoeveelheid van een fiatvaluta, zoals de Amerikaanse dollar. Voor elke uitgegeven stablecoin is er een equivalente hoeveelheid geld (bijv. $1) in reserve gehouden.

  2. Crypto-gecollateraliseerde stablecoins: Deze stablecoins worden ondersteund door andere cryptocurrencies. Er wordt een bepaalde waarde aan andere cryptomunten (zoals Ether) in een slim contract gestort om de waarde van de stablecoin te waarborgen.

  3. Algoritme-gestuurde stablecoins: Sommige stablecoins maken gebruik van algoritmen om hun aanbod aan te passen op basis van vraag en aanbod, met als doel de prijs stabiel te houden.

Voorbeelden van populaire stablecoins zijn:

  1. Tether (USDT): Een van de eerste stablecoins, Tether is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt vaak gebruikt als een manier om waarde te behouden in crypto-handel en transacties.

  2. USD Coin (USDC): Dit is een fiat-gekoppelde stablecoin die wordt uitgegeven door verschillende financile instellingen en wordt ondersteund door een reserve van Amerikaanse dollars.

  3. Dai (DAI): Dai is een crypto-gecollateraliseerde stablecoin die wordt uitgegeven op het Ethereum-platform. Het wordt ondersteund door andere cryptocurrencies die in een slim contract worden vergrendeld.

  4. TrueUSD (TUSD): Een andere fiat-gekoppelde stablecoin vergelijkbaar met USDC en Tether.

Deze stablecoins worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het vergemakkelijken van transacties, het bieden van een stabiele waarde op cryptocurrency-uitwisselingen en het dienen als een stabiele opslag van waarde in de wereld van volatiele cryptocurrencies.

Terug naar overzicht