Waarom zit iedereen op een Bitcoin ETF te wachten?

In de wereld van financiën en technologie neemt de buzz rond Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF's) gestaag toe, en niet alleen in Silicon Valley. Deze opkomende financiële instrumenten creëren een gestroomlijnde, juridisch conforme manier om te handelen in de prijs van Bitcoin, en grote spelers zoals BlackRock en Grayscale zijn gretig om aan boord te springen.

Voor velen blijft het kopen van Bitcoin via cryptobeurzen een ontmoedigend proces. De technische aspecten van het bezit van Bitcoin, zoals crypto-wallets en privésleutels, vormen nog steeds een drempel voor nieuwkomers. Hierdoor groeit de aantrekkingskracht van Bitcoin ETF's, die in de Verenigde Staten op goedkeuring wachten.

Belangrijke financiële instellingen zoals BlackRock, Fidelity en Invesco hebben aanvragen ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om Bitcoin ETF's te lanceren. Echter, tot januari 2024 heeft de SEC nog geen groen licht gegeven voor een spot Bitcoin ETF.

Aan de andere kant lijkt Grayscale een keerpunt te hebben bereikt in zijn tweejarige strijd om een Bitcoin ETF te lanceren. In augustus 2023 koos het Amerikaanse Hof van Beroep voor het DC Circuit de kant van Grayscale boven de SEC. In oktober 2023 werd de toezichthouder opgedragen de aanvraag van Grayscale te beoordelen. Analisten voorspellen dat januari 2024 het moment kan zijn waarop een of meer Bitcoin ETF's eindelijk worden goedgekeurd.

Terwijl de VS nog steeds worstelt met goedkeuringen, hebben andere landen, waaronder Canada, Brazilië en Europa, al Bitcoin ETF's gelanceerd.

Wat is een ETF?

Exchange Traded Funds, afgekort ETF's, zijn populair geworden sinds de lancering van de eerste in 1993. Ze bieden particuliere beleggers de mogelijkheid om in één keer in een divers mandje van activa te investeren. Een Bitcoin ETF werkt op een vergelijkbare manier: beleggers kopen aandelen in de ETF en handelen deze op de markt, net als bij traditionele aandelen.

Waarom zouden beleggers niet gewoon Bitcoin kopen? Voor velen blijft de cryptomarkt riskant en complex, met onduidelijke regels en technische vereisten zoals het beheren van privésleutels en crypto-wallets.

Een Bitcoin ETF biedt een alternatief zonder deze zorgen. Beleggers hoeven zich geen zorgen te maken over privésleutels, opslag of beveiliging. Ze bezitten simpelweg aandelen in de ETF en kunnen zo blootstelling krijgen aan de cryptocurrency-markt zonder de complexiteit van directe crypto-aankopen.

Waarom is er zoveel belangstelling?

Het gemak van een Bitcoin ETF is aantrekkelijk voor zowel gewone beleggers als geavanceerde institutionele spelers. Hedgefondsen en beleggingsondernemingen hebben massaal aanvragen ingediend bij de SEC. Voor hen biedt een Bitcoin ETF een gestructureerde en gereguleerde manier om deel te nemen aan de opkomende crypto-economie.

Dus, terwijl de wereld wacht op de goedkeuring van Bitcoin ETF's in de VS, lijkt deze financiële innovatie deuren te openen voor een bredere adoptie en participatie in de fascinerende wereld van cryptocurrencies

Terug naar overzicht