Bitvavo biedt vanaf nu Periodiek Kopen

Hiermee kun je beleggen volgens een vast schema, zodat je de markt niet hoeft te timen. Een bekende strategie hiervoor is DCA: Dollar cost averaging. DCA is een beleggingsstrategie waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert, ongeacht de koers van het financiėle instrument (bijvoorbeeld aandelen) op dat moment. Deze strategie wordt vaak gebruikt om het effect van volatiliteit op de markt te verminderen.

Stel dat je maandelijks €100 wilt investeren in aandelen. Met DCA koop je elke maand voor dat bedrag aandelen, ongeacht of de koers hoog of laag staat. Als de koers hoog is, krijg je minder aandelen voor je €100, en als de koers laag is, krijg je meer aandelen. Door deze periodieke aankopen over een langere periode te doen, verdeel je het risico en profiteer je van gemiddelde aankoopprijzen.

Het idee achter DCA is om te voorkomen dat je probeert de markttiming perfect te voorspellen, wat vaak moeilijk is. In plaats daarvan bouw je geleidelijk een positie op, ongeacht de korte-termijnbewegingen van de markt.

Belangrijk om op te merken is dat DCA geen garantie is voor winst en dat het resultaat afhankelijk is van de marktomstandigheden. Het is echter een strategie die kan helpen om de impact van marktvolatiliteit te verminderen.

Terug naar overzicht