De 6 meest gestelde vragen over de Bitcoin halvering

Bitcoin staat bekend om zijn snelle prijswijzigingen, die in een oogwenk miljoenen dollars aan waarde kunnen doen verdwijnen. Deze schommelingen zijn vaak een raadsel voor experts, omdat Bitcoin niet verbonden is met de echte economie. Maar er is iets bijzonders aan Bitcoin: de 'halvering'. Deze gebeurtenis, die eraan komt, roept veel vragen op bij zowel voor- als tegenstanders van Bitcoin. Na elke vorige halvering heeft de waarde van Bitcoin records gebroken, zoals in maart toen het $68.991,85 bereikte na een val in 2022.

  1. Waar komt Bitcoin eigenlijk vandaan?

Bitcoin is bedacht door iemand met de naam Satoshi Nakamoto. Hij bedacht een manier om nieuwe Bitcoins te maken door computers ingewikkelde rekensommen te laten doen. Deze computers, ook wel miners genoemd, controleren transacties op een digitaal grootboek genaamd de blockchain. Miners krijgen hiervoor een beloning, die in Bitcoin wordt uitbetaald.

  1. Wat is een halvering van Bitcoin?

Een halvering is een geplande verlaging van de beloningen voor miners. Elke halvering vindt ongeveer elke vier jaar plaats en vermindert de hoeveelheid nieuwe Bitcoins die miners ontvangen. In 2020 bijvoorbeeld daalde de beloning van 12,5 naar 6,25 Bitcoins per blok. Dit zal naar verwachting verder dalen tot 3,125 munten in 2024.

  1. Waarom is een halvering belangrijk?

Er zullen maar 21 miljoen Bitcoins zijn, volgens het oorspronkelijke plan. Dit maakt Bitcoin anders dan gewoon geld, waarvan overheden onbeperkt kunnen bijdrukken. Sommige mensen denken dat dit Bitcoin waardevol maakt. Een halvering helpt ook om de groei van Bitcoin te vertragen, zodat de vraag niet te hoog wordt.

  1. Wanneer is de volgende halvering?

De volgende halvering wordt rond april verwacht, maar het is moeilijk om de exacte datum te voorspellen. Het duurt ongeveer 4 jaar voordat 64 halveringen plaatsvinden, waarna er geen nieuwe Bitcoins meer worden gemaakt. Dan moeten miners geld verdienen door transacties te verwerken, net zoals creditcardbedrijven.

  1. Zal de prijs van Bitcoin stijgen door een halvering?

Dit is een punt van discussie. In het verleden is de prijs van Bitcoin na een halvering sterk gestegen. Sommigen denken dat dit komt doordat er minder nieuwe Bitcoins worden gemaakt. Anderen denken dat dit overdreven is, omdat andere factoren ook een rol spelen.

  1. Verandert er iets voor mij als ik Bitcoin bezit na een halvering?

Niet direct, behalve dat de prijs van Bitcoin kan veranderen, waardoor je rijker of armer wordt. Maar het is moeilijk te zeggen hoeveel van deze verandering direct te maken heeft met de halvering.

Terug naar overzicht