5 vragen die je nooit durfde te stellen over memes

1. Wat is het meme-fenomeen?
Een meme is een cultureel element, zoals een idee, gedrag, stijl of grappige afbeelding, dat zich snel verspreidt en evolueert binnen een gemeenschap. Het kan worden beschouwd als een vorm van virale content op internet.

2. Wat is een meme?
Een meme is een stukje content, vaak een afbeelding met tekst, dat humor, ironie, of een gedeelde ervaring uitdrukt en dat snel verspreid wordt op het internet.

3. Waar komt het fenomeen vandaan?
Het woord "meme" is bedacht door de Britse bioloog Richard Dawkins in zijn boek "The Selfish Gene" uit 1976. Hij gebruikte het om ideeën te beschrijven die zich gedragen als genen, zich verspreiden en evolueren door sociale overdracht. Op internet zijn memes echter een specifiekere vorm van culturele overdracht geworden, vaak bestaande uit grappige afbeeldingen met bijbehorende tekst.

4. Wat zijn bekende meme-plaatjes?
Hier zijn een paar voorbeelden van bekende meme-afbeeldingen:
Distracted Boyfriend" - Een foto van een jongen die naar een ander meisje kijkt terwijl zijn vriendin geïrriteerd naar hem kijkt. Het wordt vaak gebruikt om situaties van ontrouw of afleiding uit te drukken.
Woman Yelling at a Cat" - Een afbeelding van een vrouw die schreeuwt naast een verward uitziende kat. Dit wordt vaak gebruikt om een heftige discussie weer te geven, waarbij de kat symbool staat voor ongemak of verwarring.

5. Wat zijnMeme-aandelen (Gamestop) en meme-coins in crypto (Dogecoin)?

Naast afbeeldingen kunnen memes ook verwijzen naar bepaalde gebeurtenissen of trends die populair worden en de aandacht trekken van mensen, zoals het geval was met GameStop-aandelen. Dit ontstond toen een groep beleggers op het Reddit-forum "WallStreetBets" besloot om massaal aandelen van het bedrijf GameStop te kopen, wat leidde tot grote schommelingen in de markt.

Een ander voorbeeld zijn meme-coins in de cryptowereld, zoals Dogecoin. Dogecoin begon als een meme en werd gecreëerd als een parodie op Bitcoin. Ondanks zijn oorsprong als grap, heeft Dogecoin een aanzienlijke gemeenschap en waarde gekregen.

In essentie is het meme-fenomeen een cultureel verschijnsel dat zich manifesteert in verschillende vormen, van grappige afbeeldingen tot financiële trends, en dat vaak wordt gekenmerkt door zijn snelle verspreiding en evolutie op het internet.

Terug naar overzicht