Hoe begin je met je eerste digitale portemonnee?

Geld bewaar je in een portemonnee. Crypto bewaar je in een digitale portemonnee of een “cryptowallet”. Een cryptowallet is een plek waar je je crypto veilig kunt bewaren. Er zijn veel verschillende soorten crypto wallets, maar de meest populaire zijn gehoste wallets.

 

Er zijn 3 soorten digitale cryptowallet:

 

Bootstrap Themes

1. Gehoste wallet bij een exchange

De meest populaire en eenvoudig in te stellen cryptowallet is een gehoste cryptowallet. Je kunt dit vergelijken met het online aanmaken van een bankrekening. Wanneer je crypto koopt met een app zoals Coinbase of Bitvavo wordt je crypto automatisch bewaard in een gehoste cryptowallet. Het wordt gehost genoemd omdat een derde partij jouw crypto voor jouw bewaart, vergelijkbaar met hoe een bank jouw geld op een betaalrekening bewaart. Je hebt misschien gehoord van mensen die "hun sleutels verliezen" of "hun USB-portemonnee verliezen", maar met een gehoste portemonnee hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Het belangrijkste voordeel van het bewaren van jouw crypto’s in een gehoste wallet is dat als je je wachtwoord vergeet, dat je je cryptovaluta niet automatisch kwijtraakt. Een nadeel van een gehoste portemonnee is dat je geen toegang hebt tot alles wat crypto te bieden heeft. Dat kan echter veranderen naarmate gehoste portefeuilles meer functies gaan ondersteunen. Een gehoste wallet zet je op door een account aan te maken bij een crypto exchange, je kunt deze bijvoorbeeld hier vergelijken.

2. Gehoste portemonnee van jezelf

Een eigen gehoste digitale wallet, zoals MetaMask, geeft je volledige controle over je cryptovaluta. Deze wallets zijn niet afhankelijk van een derde partij, of een bewaarder om je crypto veilig te houden. Hoewel ze de software leveren die nodig is om jouw crypto op te slaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het onthouden en beveiligen van je wachtwoord volledig bij jou. Als je je wachtwoord verliest of vergeet, vaak aangeduid als een private key of seed-frase is er geen manier om toegang te krijgen tot jouw crypto. Als beginner is het eenvoudiger om te starten met een gehoste portemonnee bij een exchange. In een later stadium kun je eventueel je crypto’s overmaken naar een eigen wallet.

3. Hardware wallet

Bootstrap Themes

Een hardware wallet is een fysiek apparaat, ongeveer zo groot als een USB-stick, dat de privesleutels van je crypto offline opslaat. De meeste mensen gebruiken geen hardware wallets vanwege hun toegenomen complexiteit en kosten, maar ze hebben wel enkele voordelen, ze kunnen bijvoorbeeld je crypto veilig houden, zelfs als je computer is gehackt. Ook een hardware wallet is voor veel beginners te ingewikkeld.

Met een gehoste portemonne van jezelf of een hardware wallet worden de prive sleutels (die het eigendom van de cryptocurrency vertegenwoordigen) rechtstreeks op je apparaat opgeslagen en niet binnen een gecentraliseerde exchange zoals bijvoorbeeld Bitvavo. Je kunt een exchange beschouwen als een intermediair die jouw crypto’s voor jou opslaat en een wallet als een traditionele geldportemonnee die je directe controle geeft over je eigen crypto’s.

Net zoals er veel manieren zijn om contant geld op te slaan (op een bankrekening, in een kluis of in een oude sok), zijn er ook veel manieren om crypto op te slaan. Je kunt het simpel houden met een gehoste portemonnee, of extra voorzorgsmaatregelen nemen met een hardware portemonnee, of zelfs meerdere soorten portemonnees hebben, met crypto is de keuze aan jou.

Terug naar overzicht