Wat is Proof of Reserves?


Gepubliceerd
4 january 2023
Laatst geupdatet
4 january 2023
Auteur
Redactie

Sinds het omvallen van miljarden beurs FTX is Proof of Reserves (Bewijs van Reserves) het gesprek van de dag. De crypto community eist dat exchanges bewijzen verstrekken van hun crypto bezit.

Proof of Reserves kun je vergelijken met kapitaaleisen die aan reguliere banken worden gesteld. Kapitaalvereisten zorgen ervoor dat banken voldoende buffers aanhouden om hun eigen verliezen te kunnen opvangen. Daarnaast bestaat het depositogarantiestelsel. Depositogarantie is de wettelijke bescherming van je geld op de bank. (Lees hier meer over in onze blog Hoe veilig is je geld bij een crypto exchange? )

Proof of reserves (PoR) verwijst naar een methode om te verifiren dat een exhange inderdaad 1:1 backing heeft over de digitale activa die het namens zijn klanten in bewaring heeft. verschillende crypto exchanges hebben een PoR. De manier waarop je dit aantoont of berekent is echter niet eenduidig. Exchanges gebruiken hier dan ook verschillende manieren voor.

Hoewel PoR duidelijk een stap in de goede richting is, omdat het in theorie helpt te garanderen dat de fondsen van klanten veilig zijn en aantoont dat het bedrijf over voldoende liquiditeit beschikt, kan het gebruikers ook een vals gevoel van veiligheid geven.

Terug naar overzicht